Az együttérzés törvénye

Az együttérzés törvénye, mint minden más törvény, a szeretet törvényéből fakad. Együttérezni az tud, aki megismerte a fájdalmat.

Az együttérzés törvénye magában foglalja más vagy mások fájdalmának átélését. Bizonyos esetekben az együttérzőben nagyobb fájdalmat válthat ki az együttérzés, a részvét, mint abban, aki felé azt tanúsítja. Igen, ez így van. Ha te érzékenyebb lény vagy, és egy nagyobb összefüggésben látod a jelenségeket, akkor egy tragédiája, fájdalma mélyebben érinthet, mint őt magát. Sok, magát spirituális embernek nevező egyén az együttérzést és a történések bizonyos módú szemlélését és feldolgozását az egó működésének vagy legalábbis a dolgok rossz szemléletének tartja. Ezért sokszor különféle technikákat ajánlanak, mint bevált módszerek, amelyek valójában képesek az együttérzőt érzéktelen szemlélővé degenerálni, akivel aztán el tudják hitetni, hogy a szellemi fejlődés egy magasabb fokára lépett.

Jézus több esetben is könnyekre fakadt. Amikor megtudta, hogy Lázár – akit nagyon szeretett, annak a Máriának a testvére, aki korábban Jézus lábait megmosta – már négy napja meghalt, Mária azt mondta neki: “Uram, ha itt voltál volna, nem halt volna meg az én testvérem.” Jézus ekkor könnyekre fakadt; látva Mária és a zsidók sírását, átélte fájdalmukat. A fájdalmakat igazán az tudja átélni, aki megismerte azt.

Az együttérzés a szeretetből fakad. Aki szeret, annak az egyik legfőbb jele az együttérzés. Aki nem tud mások felé együttérzést tanúsítani, az nem ismeri a szeretetet.

A mai világban minden a megélhetésről, a sikerről, a pénzről, a hatalomról, az élvezetekről szól; de mindeközben arról is, hogy emberek milliárdjai napról napra élnek, százmilliók éheznek és betegek. Ha tökéletes társadalmi formában élnénk, akkor mindezek nem történhetnének meg; ennek pedig alapja az együttérzés, ami a szeretetből fakad.