Az igaz vallás

Nem létezik igaz . Minden vallás az emberi fejekben, lelkekben és szellemekben születik. A vallás tartalma az ahhoz már eleve közelálló keresőket érinti meg. 

A vallás az együvé tartozás érzését adja.

A vallás tartalma az ahhoz már eleve közelálló keresőket érinti meg. Nem létezik igaz vallás. Minden vallás az emberi fejekben, lelkekben és szellemekben születik.

A vallás képes – legalábbis egy időre – felemelni az embert. A közösség és a hirdetett ige elfogad téged olyannak, amilyen vagy, vagy megpróbál neked egy utat mutatni, amit ha betartasz, akkor elfogadott leszel: megbocsát, beavat – egyszóval a „teljesség” útjára vezet. Jobb lehetsz, elfogadhatod magad, szeretheted magad. Végre lesz valaki, aki szeret. Talán azt ígéri neked, hogy elfogad feltételek nélkül, aztán ahogy telik az idő rá fogsz jönni, hogy sehol, semmi sincsen feltétel nélkül. Egy vallásban végképpen nem.

Rájössz, hogy bármelyik valláshoz tartozol, feltételeknek kell megfelelned: előfordul, hogy olyanoknak, amelyek többé-kevésbé megnyomorítanak.

Vannak barátságosabbnak tűnő, kegyelmet, szeretetet ígérő; vannak elfogadó, toleráló és vannak szigorúbb vallások.

A vallások közül némelyik tolerálja a te vallásodat és nem mondja, hogy az ő vallása az egyetlen igaz; némelyik csak a saját vallását ismeri el igaznak, de téged azért még szeret; és némelyik gyűlöl téged a vallásodért.

A legszélsőségesebbek esetében dicsőség, ha megölnek egyet is azok közül, akik nem az ő hitüket vallják. Közben ezt természetesen az általuk ismerni vélt nevében teszik, és reménykednek, hogy ezért az ő Istenük megáldja őket. Öljünk meg mindenkit, aki nem hisz abban az Istenben, akiben én?

Te Isten szeretetéről beszélsz?

...tovább olvasom »

Tehát a szerető Isten azt parancsolja egyeseknek, hogy öljék meg azokat, akik nem hisznek benne? És ezt még meg is jutalmazza?

Szerinted Isten olyan mindenható, aki megteremtette az emberiséget azért, hogy te kigyomláld közülük azokat, akik nem ugyanazt gondolják Róla, mint te? Akit te megölsz az ő hitéért, egy olyan Istenről beszél, aki nem akarja, hogy ő megölje azokat, akik mást gondolnak Istenről, mint ő. Melyik a szerető Isten? Kinél van az igazság?

Amikor Istenhez fordulsz, te elvárod, hogy kegyelmezzen neked, de te, ugyanezt nem gyakorlod, sőt az ellenkezőjét teszed. Vajon az Isten az embereket igazságra akarja eljuttatni vagy le akarja őket mészárolni, ha nem jutnak el az igazságra? Gondolkodj el ezen, te vallásvédelmező! Vajon Istennek meg kell-e védenie magát bárkitől is. Talán neked adta Isten azt a nemes küldetést, hogy megvédd őt?

Miután legtöbb vallás ugyanazt gondolja magáról, tehát hogy övé az igaz vallás, éppen ez bizonyítja, hogy a vallás emberi találmány és egyik sem tévedhetetlen. Minden emberi ismeret rész szerint való, ahogy ezt az őszinte szellem képes is kimondani. Isten talán olyan, hogy magáról valakinek ezt mondja, másnak meg amazt? Közben pedig mindenki azt gondolja magáról, hogy ő hallotta az igazságot Istentől. Mindenki nem hallhatott az egy, igaz Istentől mást és mást; tehát akkor vagy senki sem hallotta Istent, vagy csak egy valaki hallotta Őt és a többiek valami mást hallottak.

Nos, erre mondja az adott vallás, hogy bizony ő hallotta az Istent: nála van az igazság. Mivel a másik ugyanezt állítja, csak egy módon lehet eldönteni, ki hallotta az igazságot: ha ezt Istenre bízzuk. Mutassa meg Isten, hogy mi a valóság. Mutassa meg magát ő maga. Milyen jogon és miért kellene neked bíráskodnod?

Vajon Istent a gondolataid teremtik?

Isten emberek tapasztalatától és gondolataitól függ, vagy Ő egy nálunknál hatalmasabb valóság, akit megismerni ebben az életben csak rész szerint lehet?

Gondold el, milyen Istent szeretnél magadnak; mit szeretnél, hogyan bánjon veled? Neked pontosan olyan Istenre van szükséged, amilyet most elképzeltél, de vajon a valódi Isten ilyen-e? Vajon Isten olyan-e, amilyet te elképzelsz, vagy tőled független valóság? Vajon te teremted Istent vagy Ő teremtett téged?

Vajon, ha te magadnak olyan Istent akarsz, amilyet elképzeltél, másoknak milyen Istent szeretnél? Csak olyat akarhatsz, mint magadnak, hiszen Isten bizonyára nem személyválogató, így nem fog kivételt tenni veled. Vagy magadnak egy jobb Istent szeretnél, mint másnak? Szeretnéd-e, hogy Isten elítéljen és megöljön téged? Akkor te mért szeretnéd megölni teremtett társadat?

Isten mindenütt jelen van, így a vallásokban is megjelenik olyan mértékben, amilyen mértékben a közösség és tanok engedik. Minden vallásban vannak kijelentések, melyek Istentől származnak, és minden vallásban megtalálhatóak az emberi elme szüleményei is. Misem nagyobb bizonyíték erre, mint az, hogy még azonos gyökerekből származó vallásokból is számtalan irányzat származott az idők folyamán. Vajon melyiküknek osztotta ki az igazságot Isten, miközben mind azt gondolja magáról, hogy neki?

Isten nem alapított soha vallást. Ha így lenne, akkor, az megtalálható és megnevezhető lenne. Ha lenne ilyen, arról egyértelműen kijelenthető lenne, hogy Istentől van. Tévedhetetlen lenne, és nem hagyna maga után kételyeket és kérdéseket. És: legfőképp nem hagyna maga után bizonyítási kényszert, versengést, gyűlöletet, háborút és oly sok szenvedést.

A vallás az elme szüleménye. A vallás, tanok és szabályok összessége, melyet követőik elfogadnak, hisznek benne. A vallás tagjai ettől még lehetnek őszinte keresők, sőt akár fel is ébredhetnek és rátalálhatnak Istenre.

« kevesebb

Ha tetszett, oszd meg!